Dostupni linkovi

Iran zamrznuo bankovni račun Nobelovke



Iran je na zamrznuo bankovni račun advokata Shirin Ebadi, dobitnice Nobelove nagrade za mir 2003., kako bi izvršio pritisak na advokaticu, braniteljku ljudskih prava i oštru kritičarku islamskog režima, objavio je jedan od njenih kolega.

Suma dodeljena na ime njene nagrade, položene na njen bankovni račun, korišten je za pomoć političkim zatvorenicima i njihovim porodicama, kazao je Mohammad Al- Dadkhah, član i osnivač Centra za odbranu ljudskih prava Shirin Ebadi, javio je AFP.

On je dodao da je to ilegalna mjera jer blokiranje računa treba da bude odluka suda za koju se moraju predočiti dokazi te da je to "politički akt".

Iranske vlasti oduzele su joj takođe odlikovanje i diplomu Nobelove nagrade, koje su bile čuvane u bankarskom sefu, objavila je norveška vlada u četvrtak, precizirajući da je iranski predstavnik pozvan u Oslo kako bi mu se dostavila protestna nota.

Shirin Ebadi napustila je Iran pred sami reizbor ultrakonzervativnog predsjednika Ahmadinejada 12. juna. Otada, advokatica traži od međunarodne zajednice da deluje protiv "kršenja ljudskih prava koje iranske vlasti redovno čine nakon izbora".
XS
SM
MD
LG