Dostupni linkovi

Srpska pravoslavna crkva protiv Statuta Vojvodine



Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije rekao je za beogradske "Vecernje novosti" da je pismo Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) od februara ove godine upućeno najvišim zvaničnicima zemlje, u kojem se izražava protivljenje predlogu statuta Vojvodine, njegov zvaničan stav koji se nije promenio.

Pismo Sinoda SPC, u kojim se apeluje na narodne poslanike da uskrate podršku Predlogu statuta Vojvodine, upućeno je predsednici parlamenta 6. februara ove godine, ali ga nije potpisao vladika bački Irinej, već mitrpolit Amfilohije.

U njemu se ističe da ”Predlogom statuta Vojvodine započinje novo rasparčavanje i razaranje već smanjene i ubogaljene srpske države”.

Pre tri dana poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović u Skupštini, gde se vodi rasprava o predlogu statuta Vojvodine, pročitao je ovo pismo, navodeći da ga je potpisao episkop Irinej.

Vladika Irinej je to demantovao, ističuci da ni u ime Sinoda ni u svoje lično nije se oglašavao o ovom pitanju.

"Sinod SPC ima poverenja u zrelost i odgovornost narodnih poslanika, koji su dužni da brinu o celovitosti i jedinstvu zemlje. Lično, pak, smatram da okvir i merilo autonomije Vojvodine predstavlja Ustav Srbije", naveo je episkop bački.

Na internet-sajtu SPC zvanično postoje oba pisma, i ono od 6. februara kojim se izražava zabrinutost Sinoda za teritorijalni integritet zemlje, i novo saopštenje episkopa Irineja, koji je član Sinoda.
XS
SM
MD
LG