Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podrška Slobodanu Pejoviću iz regiona



Slobodanu Pejoviću, bivšim policijskom inspektoru ,svjedoku deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992, pod nož Radovanu Karadžiću, stigla je podrška nevladinih oragnizacija iz cijelog regiona bivše Jugoslavije , uoči svjedočenja u procesu protiv optuženih za taj zločin.Pejović je proteklih dana ponovo bio žrtava napada , a u subotu je optužio crnogorsku Agenciju za nacionalnu bezbjednost , da mu sprema likvidaciju.

U zajedničkom saopštenju nevladinih oragnizacija regiona koje se bave zaštitom ljudskih prava se "izražava ozbiljn zabrinutost za bezbijednost Slobodana Pejovića, javnog svjedoka ratnog zločina deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore Vojsci Republike Srpske 1992. godine".


U saopštenju koje je proslijeđeno redakciji PCNEN-a, navedeno je da je crnogorski civilni sektor reagovao i povodom prethodnih deset napada na Pejovića, "ali da crnogorska policija i pravosuđe nijesu preduzeli odgovarajuće mjere i radnje kako bi, u dogovoru sa njim, napravili djelotvoran sistem zaštite, a postoje indicije da je opasnost po Pejovića uvećana i da je njegov život ugrožen".


"Zaštita Slobodana Pejovića predstavlja test funkcionalnosti i odgovornosti ključnih državnih institucija i ona mora biti prioritetno tretirana. Njegova zaštita značiće i poruku žrtvama zločina: da zločin nikada ne smije biti zaboravljen i da će žrtve doseći pravdu, navedeno je u saopštenju koje između ostalih postpisuje oko 80 najuticajnih nevladinih organizacija regiona
XS
SM
MD
LG