Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počeli prvi sudari protona u LHC


Samo tri dana nakon "oživljavanja" mašine u kojoj naučnici simuliraju veliki prasak počeli su prvi sudari protona, iako se to očekivalo tek za desetak dana od pokretanja u pogon.


"Ovo je veliko postignuće do koga smo došli za kratko vrijeme", izjavio je za BBC Rolf Heuer, generalni direktor Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN).

Više od pet milijardi eura vrijedni Veliki hadronski sudarač (LHC) na spektakularan je način pušten u pogon 10. septembra 2008. godine, ali je već nakon desetak dana došlo do prekida zbog kvara na jednom od 1600 superprovodljivih magneta koji čine srce LHC.

Taj divovski instrument smješten je na dubini od sto metara u tunelu dugom 27 kilometara koji se jednim dijelom proteže u Švicarskoj, a drugim dijelom u Francuskoj.

Glavni cilj LHC je da ulovi Higgsov bozon, famoznu česticu koja je ključ za nastanak mase u svemiru. Higgsov bozon teorijski je predvidio britanski fizičar Peter Higgs još 1964. godine, ali je svih proteklih godina čestica bila neuhvatljiva. Zbog toga je nobelovac Leon Lederman u šali Higgsov bozon nazvao "Božjom česticom".
XS
SM
MD
LG