Dostupni linkovi

Završena rasprava o žalbama u slučaju Medački džep


Vrhovni sud Hrvatske završio je danas trodnevnu javnu raspravu o žalbama na prvostepenu presudu kojom je general Mirko Norac osuđen na sedam godina zatvora, a general Rahim Ademi oslobođen odgovornosti za ratne zločine u Medačkom džepu 1993.

Iako je bila najavljena petodnevna sednica, sudsko veće je postupak završilo u tri dana, a odluku o žalbama doneće naknadno. Odbrana generala Norca tražila je ukidanje prvostepene presudu kojaje doneta u maju prošle godine i ponavljanje suđenja, dok Državno tužilaštvo traži veću kaznu na Norca, ukidanje oslobađajuće presude za Ademija i vraćanje na novo suđenje.

Obojici generala se sudilo po komandnoj odgovornosti za ratni zločin nad civlima i zatvorenicima u akciji Medački džep u kojoj su, prema navodima optužnice, ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenika, od kojih su neki okrutno zlostavljani i masakrirani, dok je razoreno 300 objakata, ubijena stoka i opljačkana imovina.

Norac je 2003. osuđen i za ratni zločin nad srpskim civlima u Gospiću 1991, pa u zatvoru Lepoglava služi kaznu zatvora od 12 godina.

Prema Krivičnom zakonu, Sud se mora držati pravila da jedinstvena kazna zatvora mora biti veća od svake pojedinačne kazne, ali ne
može dosegnuti njihov zbir. U slučaju Norca to bi značilo da mu kazna ne bi mogla biti manja od 12 godina na koliko je osuđen za zločine u Gospiću, ali ni veća od 19 godina koliki je zbir dve kazne.
XS
SM
MD
LG