Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mapa puta nema veze sa ustavnom reformom


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić informisao je na današnjem sastanku u Sarajevu članove Vijeće za implementaciju mira u BiH sa svojim viđenjem trenutne situacije u BiH i u tom smislu ocenio da postizanje uspjeha u ispunjavanju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima demonstrira mogućnost dogovora unutar BiH.

On smatra neprihvatljivim povezivanje pitanja liberalizacije viznog režima za građane BiH sa bilo kojim drugim procesom unutar BiH. Špirić je, takođe, iznio mišljenje da se pitanje transformacije OHR-a ne bi trebalo dovoditi u vezu sa ustavnom reformom i da bi pozitivna odluka o liberalizaciji viznog režima i ispunjavanje uslova za tranziciju OHR-a kreiralo pozitivan ambijent i za druge reforme u BiH.

Špirić je informisao članove PIC-a da je, s ciljem ubrzavanja rješavanja pitanja državne imovine, danas na sjednici Vijeća ministara predložio dopunu odluke prema kojoj bi Komisija za državnu imovinu bila zadužena da u roku od 30 dana dostavi preliminarni spisak imovine koja je potrebna institucijama na nivou BiH za izvršavanje njihovih ustavnih nadležnosti. "Nažalost, ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu bili spremni glasati za takvu odluku“, rekao je Špirić.
XS
SM
MD
LG