Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama neće zatvoriti Guantanamo u siječnju


Američki predsjednik Barack Obama prvi je put izravno priznao da zatočenički centar u mornaričkoj bazi Guantanamu na Kubi neće biti zatvoren do roka u siječnju 2010. koji je sam odredio, izrazivši nadu da će taj cilj ipak biti ostvaren iduće godine.

Međutim, Obama je odbio odrediti novi rok za zatvaranje Guantanama, u kojem je trenutačno 215 optuženih ili osumnjičenih za terorizam. U intervjuu koji je u Pekingu dao za TV mrežu Fox News Obama je kazao da "nije razočaran" što rok za zatvaranje Guantanama neće biti poštovan, rekavši kako je "znao da će to biti teško".

"Mislim da ljudi razumljivo strahuju nakon puno godina u kojima im se govorilo da je Guantanamo od ključne važnosti da se teroriste zadrži izvan SAD-a", rekao je Obama, dodavši kako je zatvaranje tog objekta "jednostavno tehnički teško".

"Mi smo na tome putu i po sadašnjem procesu predviđam da će Guantanamo biti zatvoren iduće godine", rekao je Obama. "Neću odrediti točan datum, jer će puno toga ovisiti o suradnji Kongresa", dodao je on.

Zatvaranje Guantanama, koji je postao simbol za zlostavljanje zatočenika od ruku američkih dužnosnika i njihovo neograničeno držanje u pritvoru bez suđenja, bila je prva predsjednička odluka Baracka Obame nakon inauguracije 21. siječnja.
XS
SM
MD
LG