Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: OHR smetnja demokrtskim procesimaPredsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da će njegovo sutrašnje obraćanje pred Vijećem za implementaciju mira (PIK) biti posljednje, bez obzira na to budu li ga pozivali ili ne, jer PIK nema legitimitet da se bavi određenim pitanjima u BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare kazao da je Vlada RS Savjetu bezbjednosti UN juče dostavila i svoj izvještaj u kojem je navela činjenice za koje ona smatra da su relevantne. Rekao je da će sutra prenijeti stav da je OHR smetnja za demokratske procese BiH, za njen civilni razvoj i evropski put, za njenu afirmaciju nestalne članica Savjeta bezbjednosti UN-a.

"Sutra nije 'dan D' već običan dan u kome će se legitimitet međunarodnog faktora izgubiti, ako ne bude odlučeno o odlasku OHR-a iz BIH", rekao je Dodik. Premijer RS je zaključio da je sada dobar trenutak za zatvaranje kancelarije OHR-a i prestanak međunarodne intervencije u BiH.

"RS nije zainteresovana za jačanje BiH. RS-u je preko glave prenosa nadležnosti na nivou BiH i to se više neće desiti", poručio je Dodik.

On je kazao da je politika OHR-a navijačka i da svojim postupcima ispunjava "želje i frustracije bošnjačkih političara", dok se prema RS ponaša neprijateljski. "Ne može sarajevska čaršija da odlučuje šta će raditi visoki predstavnik kao svih ovih prethodnih godina", rekao je Dodik.
XS
SM
MD
LG