Dostupni linkovi

Slovenska Vlada popodne o sporazumu sa HrvatskomSlovenska vlada donijeće na sjednici danas popodne odluke vezane za arbitražni sporazum s Hrvatskom, no radikalne grupe prijete referendumom koji bi na više mjeseci mogao odgoditi ratifikaciju ovog dokumenta.

"U slučaju da dođe do ratifikacije, sposobni smo prikupiti 40.000 potpisa za naknadni zakonodavni referendum", izjavio je u razgovoru za
novi broj ljubljanskog tjednika "Reporter" Marjan Podobnik.

Slovenski premjer Borut Pahor je najavio da će Vlada na popodnevnoj sjednici najvjerojatnije, prije upućivanja zakona o ratifikaciji arbitražnog sporazuma u Parlament, zatražiti da se o njemu očituje ustavni sud, kako bi se izbjegla mogućnost da taj instrument kasnije ne iskoriste protivnici sporazuma.

"Kad Vlada ne bi tražila mišljenje Ustavnog suda, to bi sigurno učinio neko drugi", rekao je Pahor.

Nije isključio da će Vlada Ustavnom sudu postaviti i pitanje smatra li da je za ratifikaciju arbitražnog sporazuma u Parlamentu dovoljna obična natpolovična većina, kako smatra vlada, ili postoje osnove za odlučivanje dvotrećinskom većinom, kako navodi oporba i neki pravnici.

Pahor u ponedjeljak nije isključio ni mogućnost da Vlada danas donese i prijedlog jednostrane izjave uz ratifikaciju arbitražnog sporazuma, reagirajući tako na izjavu koju je potpisala predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.
XS
SM
MD
LG