Dostupni linkovi

Mesić:Predugo se traže Topnički dnevnici


Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je, komentirajući u utorak medijske napise po kojima je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u svom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a suradnju Hrvatske s haaškim sudom ocijenio nezadovoljavajućom, izrazio žaljenje što je "uopće došlo do ove situacije", ocijenivši da je Hrvatska izgubila previše vremena u pronalaženju dokumenata koje ne može pronaći.

"Žao mi je da je uopće došlo do ove situacije jer smo daleko ranije mogli utvrditi, ako nekog dokumenta nema, tko je za njega bio odgovoran i pokrenuti proceduru da se utvrdi njegova krivnja i odgovornost i da podnese konzekvence", rekao je Mesić.Prema njegovim riječima, predugo smo se zadržavali na stanju "pronaći ćemo nešto što ne možemo pronaći".

"Glasnogovornica glavnog haaškog tužitelja Olga Kavran nije u utorak željela komentirati sadržaj izvješća glavnog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a koje će, prema pisanju nekih hrvatskih medija, biti negativno za Hrvatsku.

"Ne mogu govoriti o sadržaju izvješća dok ne bude objavljeno", izjavila je Kavran u telefonskoj izjavi za Hinu iz Haaga, te potvrdila je da je Brammertz poslao pismeno izvješće Vijeću sigurnosti kojemu će se usmeno obratiti 3. prosinca.

Prema pisanju hrvatskih medija, glavni haški tužitelj nije zadovoljan istragama i postupcima koje je Hrvatska poduzela u vezi s tzv. topničkim dnevnicima.
XS
SM
MD
LG