Dostupni linkovi

"Mladić nije u Srbiji"



Američka obavještajna služba CIA sačinila je tajni izvještaj koji će biti dostavljen Holandiji, a u kojem se tvrdi da Ratko Mladić nije u Srbiji, piše beogradski "Press", pozivajući se na odlično obaviještene diplomatske krugove.

U tom izvještaju se navodi da je "Ratko Mladić van domašaja srpskih organa bezbjednosti" i da, srpske obavještajne službe čine sve da ga nađu, ali da sve ukazuje da je pod zaštitom neke od obavještajnih službi, koja ne dozvoljava njegovo hapšenje i koja ga, možda, drži na tajnoj lokaciji van Srbije.

Sagovornik lista kaže da se u izvještaju ne pominje niko konkretno, ali da je stručnoj javnosti poznato da američka služba odavno sumnjiči Ruse da pružaju zaštitu Mladiću.

Srbija je od promjene vlasti 2008. godine učinila "apsolutno sve" da pronađe i uhapsi Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali da su oni "van domašaja srpske države".

Prema istom izvoru, ovaj izvještaj trebalo bi da bude jedan od ključnih argumenata, koji bi naveo Holandiju da pristane na uslovno odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju sa Srbijom.

Sagovornik lista dodaje da Amerikanci ozbiljno lobiraju da Holandija omekša svoj stav prema Srbiji.

"Press" navodi da niko od srpskih zvaničnika nije htio da komentariše ove tvrdnje i dodaju da prvi put čuju za ovaj izvještaj.
XS
SM
MD
LG