Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Feith zadovoljan lokalnim izborima na Kosovu


Dvije glavne koalicijske stranke na Kosovu, Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova, objavile su da su odnijele izbornu pobjedu u najvećem broju općina na kosovskim lokalnim izborima, dok je središnje izborno povjerenstvo najavilo da će navečer objaviti rezultate izbora.

Demokratska partija Kosova, kojoj je na čelu premijer Hashim Thaci, objavila je da je pobijedila u 20 od ukupno 36 općina.

Demokratski savez Kosova, predsjednika Fatmira Sejdiua, posebice je slavio pobjedu u izborima za gradonačelnika glavnog grada Prištine, u kojoj živi otprilike četvrtina kosovskog stanovništva. Dobre izborne rezultate stranka je, po riječima njezinih čelnika, ostvarila i u drugim izbornim sredinama na Kosovu.

Izborno povjerenstvo priopćilo je u nedjelju navečer da je na lokalnim izborima glasovalo 45,36 posto od ukupno milijun i pol upisanih birača, što je tri posto više nego na prethodnim izborima održanima prije dvije godine.

Unatoč pritisku Beograda, koji je pozvao kosovske Srbe da bojkotiraju izbore, u središnjem dijelu Kosova zabilježen je veći postotak sudjelovanja Srba, dok je na sjeveru Kosova, većinski nastanjen Srbima, izlazak birača bio uglavnom simboličan.

Posebni predstavnik Europske unije na Kosovu i voditelj Međunarodnog civilnog ureda Pieter Feith izrazio je zadovoljstvo izlaskom Srba na lokalne izbore.
XS
SM
MD
LG