Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Incko i Žbogar razgovarali o napretku BiHVisoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Valentin Incko sinoć je u Sarajevu razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Samuelom Žbogarom o napretku koji je BiH ostvarila na evropskom putu.

Oni su razgovarali o ispunjavanju uslova za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) i tranziciji ka misiji predvođenoj EU. Incko je informisao Žbogara i o sveukupnim naporima koji se trenutno poduzimaju kako bi BiH postala efikasnija država.

Zabrinuti zbog trogodišnjeg političkog zastoja koji je ugrozio provođenje ključnih reformi i rezultirao zahlađenjem odnosa između lidera koalicije na vlasti, visoki predstavnik i slovenski ministar vanjskih poslova su se složili da će EU i međunarodna zajednica nastaviti s radom kako bi BiH prerasla u stabilnu i održivu demokratsku zemlju na putu ka integraciji u EU, saopštio je danas OHR.

"Naš cilj je da normalizujemo status ove zemlje kako bi ona nastavila svojim putem ka punoj integraciji u evropske i evroatlantske institucije kao suverena i stabilna demokratska zemlja. Bh. političari moraju preuzeti odgovornost za budućnost njihove zemlje", zaključio je Incko, navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG