Dostupni linkovi

Pokrenuta istraga o navodnom "britanskom Abu Graibu"


Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da provjerava navode da su britanski vojnici u Iraku zlostavljali zatvorenike.

Istraga je pokrenuta pošto je u "Indipendentu" osvanuo tekst o navodnom postojanju "britanskog Abu Graiba" i u kom je advokat koji zastupa zatvorenike Fil Šiner naveo 33 nova slučaja zlostavljanja i silovanja od invazije u Iraku 2003. godine, prenosi Rojters.

Britanski ministar oružanih snaga Bili Ramel naveo je u saopćenju da su ove tvrdnje ozbiljno shvaćene, ali da zvanična istraga treba da bude pokrenuta bez ishitreno donesenih zaključaka.

"Indipendent" prenosi ispovijest jednog 16-godišnjeg mladića koji tvrdi da su ga dvojica britanskih vojnika silovala dok je bio u pritvoru 2003. godine. Ostali navode da su bili skidani goli, zlostavljani i fotografisani.

Prema pisanju lista, britanski vojnici u Iraku oponašali su svoje američke kolege i izložili iračke civile fizičkom i seksualnom zlostavljanju, uključujući lažne egzekucije, elektrošokove, napade psima i izlaganje zatvorenika pornografiji.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG