Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podrška Italije grčkom planu


Predsednik Srbije Boris Tadić je dobio saglasnost Italije za plan grčkog premijera Jorgosa Papandreua da sve zemlje Zapadnog Balkana 2014. postanu članice EU.

"Srbija smatra neizmenjivim strategijskim ciljem da postane članica EU i mi očekujemo da će plan Grčke i njenog premijera, 'Agenda 2014.' biti ostvaren za ceo Balkan.Danas smo dobili saglasnost Italije o tom pitanju", rekao je Tadić u Rimu gde se održava prvi samit Italije i Srbije.

"Italija svom snagom podržava evropske integracije Srbije", rekao je Tadić na prijemu u rezidenciji Srbije u Rimu, kojem su prisustvovali premijer Srbije Mirko Cvetković i članovi njegovog kabineta koji su doputovali na prvi samit Italije i Srbije.

Italijansku delegaciju na samitu predstavljaće premijer Silvio Berluskoni, dok srpske zvaničnike predvode predsednik Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.

Samitu će prisustvivati i devet ministara iz Srbije- Ivica Dačić, Mlađan Dinkić, Vuk Jeremić, Dragan Šutanovac, Saša Dragin, Petar Škundrić, Milutin Mrkonjić, Slobodan Milosavljević i Oliver Dulić.

Tokom samita biće potpisana Zajednička deklaracija o započinjanju strateškog partnerstva između Srbije i Italije.

Delegacije će staviti potpis i na tri memoranduma o saradnji sa nekoliko italijanskih regija, kao i na sporazume o saradnji u oblasti energetike, infrastrukture, poljoprivrede, kulture i obrazovanja, vojnoj, unutrašnjih poslova, te zaštititi životne sredine.
XS
SM
MD
LG