Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo zasjedanje šefova policija jugoistočne Evrope


Bosna i Hercegovina je domaćin ovogodišnjeg zasjedanja Generalne skupštine Asocijacije šefova policije zemalja jugoistočne Evrope (SEPCA) koja je počela je večeras u Sarajevu u organizaciji Federalne uprave policije (FUP-a).

Sudionici skupa, kojem predsjedava direktor FUP-a Zlatko Miletić, razmatraju modalitete jačanja regionalne saradnje policijskih agencija na suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije, uključujući koordiniranje aktivnosti na operativnom nivou i saradnju s Interpolom, Europolom i drugim međunarodnim organizacijama.

Kako je u uvodnom dijelu skupa istaknuo šef Policijske misije Evropske unije u BiH (EUPM-a) Staefan Feller, SEPCA je veoma značajna policijska mreža u regionalnim okvirima i pouzdan partner koji dijeli iste ciljeve na planu suzbijanja organiziranog kriminala.

U radu trodnevnog skupa, koji je osim bh. okupio predstavnike Albanije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Rumunije i Makedonije, bit će riječi i o planovima SEPCA-e za naredni period, uključujući i način implemetiranja tzv. Bečke konvencije o policijskoj saradnji.

Kako se očekuje sjednica Generalne skupštine SEPCA- e završit će potpisivanjem memoranduma o razumjevanju s Vijećem za regionalnu saradnju.
XS
SM
MD
LG