Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukinut pritvor za zločin na Korićanskim stijenama


Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Ljubiši Četiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću te se sada svih šest optuženih za zločin na Korićanskim stijenama brani sa slobode, prenosi BIRN.

Trojici optuženih izrečen je kućni pritvor, obavezno javljanje u Stanicu javne sigurnosti Prijedor, zabranu kontaktiranja sa svjedocima, suoptuženima i saučesnicima, zabranu prisustvovanja javnim okupljanjima te zabranu obavljanja poslovnih i službenih djelatnosti u policijskim i vojnim organima.

Uz Četića, Jankovića i Stojnića državno tužilaštvo tereti i Zorana Babića, Milorada Škrbića i Milorada Radakovića, bivše pripadnike SJB-a Prijedor i interventnog voda milicije, za sudjelovanje u strijeljanju oko 200 civila na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić.

Prema navodima optužnice, 21. augusta 1992. optuženi su sudjelovali u organiziranju i pratnji konvoja s oko 1.200 civila koji su odvođeni na razmjenu.

Na Korićanskim stijenama su, navodi se u optužnici, odvojili njih oko 200, te ih strijeljali i bacili u provaliju. Strijeljanje je preživjelo 12 osoba.

Sva šestorica optuženih uhapšeni su u 2008. godini.
XS
SM
MD
LG