Dostupni linkovi

Bugarska mafija prijeti sarajevskom novinaru


Bakir Hadžiomerović
Bakir Hadžiomerović
Bugarska mafija sprema atentat na Bakira Hadžiomerovića, urednika političkog magazina "60 minuta", po zahtjevu pripadnika albanskog kriminalnog miljea u Sarajevu, saopćila je Federalna televizija u utorak navečer.

"Dvojica kriminalaca iz Bugarske i jedan Albanac već duže vrijeme planiraju ubojstvo Bakira Hažiomerovića," stoji u saopćenju FTV-a.

Hadžiomerović se već nalazi pod policijskom pratnjom zbog prijetnji koje je primio nakon emitovanja serije priloga o političkim temama i o organizovanom kriminalu.

Među onima koji su napadali Hadžiomerovića zbog izvještaja u "60 minuta" su reis-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Efendija Cerić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

FTV je rekla da će "dati sve što ima i učinit će sve što je u njenoj moći kako bi osigurala daljnji neometan i slobodan rad jednog od najvrednijih, najvažnijih i najhrabrijih urednika i novinara...".

"Nadamo se da nećemo ostati usamljeni u ovom nastojanju i ovoj borbi, ali se ne bojimo nastaviti dalje i ako se takvo šta desi," stoji u saopćenju koje je potpisao generalni direktor Džemal Šabić.

Internet portal žurnal.ba je optužio nadležna tužilaštva i druge istražne organe da ne poduzimaju ništa da spriječe napad niti da sankcioniraju osumnjičene "iako raspolažu informacijama o mogućem atentatu".

"Oni do sada nisu poduzeli baš ništa kako bi se procesuirale osobe za koje se tvrdi da su dobili zadatak da ubiju Bakira Hadžiomerovića, niti da ispitaju potencijalne naručioce," tvrdi Žurnal.ba

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog ponovnih i veoma opasnih prijetnji upućenih Hadžiomeroviću.

"Prijetnja likvidacijom, upućena kolegi Hadžiomeroviću, drastičan je atak na njegov život i profesionalni integritet, ali i sigurnost cijele njegove porodice,"
saopćile su ove organizacije.

One zahtijevaju od nadležnih policijskih i istražnih organa da javnost obavijeste o mjerama koje poduzimaju u vezi s ovim slučajem, kao i o nalazima do kojih su došli.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju sve međunarodne organizacije u BH, kao i Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) u Briselu da stanu u zaštitu novinara Haždiomerovića, ali i svih drugih novinara koji godinama trpe nasilje, suočavaju se s prijetnjama, političkim pritiscima i drugim oblicima ugrožavanja slobodnog obavljanja novinarskih zadataka.
XS
SM
MD
LG