Dostupni linkovi

Dačić: Bez viza od 19. decembra



Odluka o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji biće doneta 30. novembra ili 1. decembra, a stupila bi na snagu 19. decembra, kaže Ivica Dačić.

"Na današnjem zajedničkom sastanku Komiteta, odnosno radnog tela Saveta EU za zapadni Balkan, razmotren je napredak Srbije u oblastima za koje je bilo potrebno dodatno angažovanje radi potpunog ispunjavanja kriterijuma iz 'mape puta' za viznu liberalizaciju, na osnovu izveštaja ekspertske misije EU, koja je nedavno boravila u Srbiji", rekao je Dačić Tanjugu.
Prema njegovim rečima, na sastanku u Briselu konstatovano je da je postignut napredak u sve četiri oblasti koje su ključne za viznu liberalizaciju i zajednički je zaključak da više nema otvorenih pitanja kada je reč o viznoj liberalizaciji za građane Srbije.

On je objasnio da nakon ovog sastanka predstoji usvajanje predloga odluke u Evropskom parlamentu, a ubrzo zatim, sastanak stalnih predstavnika zemalja članica EU u Briselu na nivou ambasadora.

"Konačna odluka bi trebala da bude doneta 30. novembra ili 1. decembra na sednici Saveta, koji čine ministri unutrašnih poslova i pravde svih zemalja članica EU. Tada će biti doneta odluka o potpunoj viznoj liberalizaciji za Sribju, Crnu Goru i Makedoniju", rekao je ministar.

On je dodao da je posle današnjeg sastanka izvesno da će odluka o viznoj liberalizaciji za građane Srbije stupiti na snagu 19. decembra.
XS
SM
MD
LG