Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rasprava o problemima Federalne Vlade BIH bez rezultata


Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, sazvana na inicijativu poslaničkog kluba Stranke za BiH, o problemima u funkcioniranju Federalne vlade okončana je danas bez zaključaka i bit će nastavljena sutra.

Naime, sutra u 9 sati zasjedat će Kolegij Doma u pokušaju da usaglasi ponuđene zaključke, a oni dolaze od SBiH kao predlagača sjednice, zatim od Hrvatske demokratske zajednice BiH te od Socijaldemokratske partije BiH.

O eventualnoj usaglašenoj varijanti svih ponuđenih zaključaka sutra će se u 10 sati izjašnjavati Predstavnički dom u cjelini, rekao je predsjedavajući Safet Softić.

Inicijator sjednice, poslanički Klub SBiH, u svom prijedlogu zaključaka traži između ostalog da predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto hitno uputi u Parlament odluku o imenovanju novog ministra prostornog uređenja FBiH te da ona i potpredsjednici FBiH, kao i Federalna vlada moraju poduzeti mjere koje vode ka legalnom i legitimnom funkcionisanju Ustavnog suda FBiH, svih ministarstava, državnih kompanija i institucija u FBiH.

HDZBiH traži da poslanici zaključkom obavežu nadležne da Parlamentu dostave kompletan izvještaj o radu Vladinih ministarstava ponaosob i na osnovu takvog izvještaja da bude povedena rasprava o radu Vlade te doneseni zaključci.

SDP, pak, traži izglasavanje nepovjerenja Vladi, kao i predsjednici Federacije te dopredsjednicima Mirsadu Kebi i Spomenki Mičić.

Problemi u funkcioniranju Federalne vlade, na koje se SBiH pozvala zahtijevajući današnju vanrednu sjednicu, odnose se, prema njenom obrazloženju, na činjenicu da u Federaciji već duže ne dolazi do imenovanja novog ministra prostornog uređenja nakon što je dosadašnji ministar podnio ostavku i da zbog toga izostaju važne investicije i realizacija projekata u ovom resoru.
XS
SM
MD
LG