Dostupni linkovi

MMF:Crnogorska ekonomija u minusu i naredne godine


Crnogorska ekonomija, prema oktobarskim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), oslabiće do kraja ove godine četiri odsto, a u minusu će biti i naredne.

Prognozirani pad od četiri odsto za ovu godinu znatno je niži od ranijih prognoza MMF-a, prema kojim se očekivalo slabljenje ekonomije od 2,7 odsto.

U novim ekonomskim prognozama MMF-a, u koje je agencija Mina-business imala uvid, povećana je i stopa inflacije u Crnoj Gori mjerena potrošačkim cijenama za ovu godinu, sa očekivanih 1,7 odsto na 3,4 odsto.

MMF, međutim, nije mijenjao prognoze za narednu godinu, prema kojim će crnogorski BDP imati blaži pad i biti u minusu dva odsto.

Ukoliko se prognoza MMF-a ostvari, Crna Gora će naredne godine biti jedina zemlja iz grupe rastućih ekonomija koja će bilježiti negativne rezultate, dok će inflacija iznositi oko 2,1 odsto.

Blagi rast, 0,4 i 0,5 odsto, naredne godine bilježiće Hrvatska i Bosna i Hercegovina, dok će po stopi od 1,5 odsto rasti privrede Rusije i Srbije.

MMF prognozira da će ekonomija Bjelorusije naredne godine ojačati 1,8 odsto, Makedonije dva odsto, Albanije 2,2 odsto, Ukrajine 2,7, dok će među rastućim ekonomijama najbolje rezultate bilježiti Turska, 3,7 odsto.

Crnogorski BDP, prema Vladinim podacima, pao je za devet mjeseci četiri odsto na 2,67 milijardi EUR, što ukazuje da je Crna Gora u recesiji.

U Vladi ipak očekuju da će u narednoj godini crnogorska ekonomija bilježiti stopu rasta od jedan odsto i lagano izaći iz krize.
XS
SM
MD
LG