Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đukanović:Odgovori na Upitnik u planiranom rokuCrna Gora će u predviđenom roku odgovoriti na Upitnik Evropske komisije (EK), a odluka o ukidanju viza za zemlje Šengen zone očekuje se do kraja godine, kazao je danas predsjednik Vlade Milo Ðukanović.

On očekuje da će Evropski parlament 12. novembra dati pozitivnu ocjenu o liberalizaciji viznog režima za crnogorske građane, a konačnu odluku o ukidanju viza trebalo bi da donese Ministarski savjet EK krajem ovog ili početkom narednog mjeseca.

„Ukidanje viza bice bitan doprinos boljem kvalitetu života svih građana Crne Gore, što je jedan od najvažnijih programskih ciljeva ove Vlade“, rekao je Ðukanović.Crnogorski premijer je naveo da je zadovoljan tempom i kvalitetom priprema odgovora na Upitnik EK.„To će biti još jedna potvrda administrativnih kapaciteta kojima Crna Gora raspolaže“. kazao je Ðukanović.

Smatra da je teško povjerovati da neće biti dodatnih pitanja od strane EK, ali i istakao spremnost da se i na njih odgovori ažurno i kvalitetno.„Očekujem da će Crna Gora naredne godine dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU“, rekao je premijer.Prema njegovim riječima, ocjene opozicije o Crnoj Gori kao državi organizovanog kriminala su „činjenično i politički neodgovorne“.

„Dominantna ocjena u Izvještaju EK jeste da je Crna Gora napravila dobar progres na putu evropskih integracija i to u svim oblastima, pa i na poljima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala“, naveo je Ðukanovic.

On je kazao da je, pored afirmativnih ocjena, u Izvještaju EK dato i „više korisnih preporuka“ Crnoj Gori o onome šta bi trebalo da budu prioriteti u narednom periodu, a jedna od njih jeste dalja borba protiv kriminala i korupcije.

Ðukanović smatra da se opozicija pitanjem evropskih intergracija bavi estradno i dnevno-politički.
XS
SM
MD
LG