Dostupni linkovi

Sjeverna i Južna Koreja otvorile vatru na Žutom moru



Sjeverna i Južna Koreja razmijenile su kratkotrajnu vatru duž sporne granice na Žutom moru, a sjevernokorejski brod je teško oštećen, saopštile su južnokorejske vojne vlasti. Nije bilo žrtava na južnokorejskoj, a nema podataka o poginulima na sjevernokorejskoj strani, saopštio je južnokorejski Vrhovni štab.

Severna Koreja je okrivila južnog susjeda za "tešku oružanu provokaciju", optužujući južnokorejske brodove da su ušli u
sjevernokorejske teritorijalne vode. Severna Koreja tvrdi da je grupa juzznokorejskih ratnih brodovaotvorila vatru na severnokorejski patrolni ccamac, ali su se udaljili possto je severnokorejski brod "odmah uzvratio vatru".

U izjavi koju je prenela sjevernokorejska Centralna novinska agencija, kaže se da bi Južna Koreja trebalo da se izvini.

Brigardni general Li Ki Sik iz štaba Južnokorejske vojske na Brinfingu u Seulu je reako: "Ispalili smo upozoravjuće hitce u skladu sa protokolom I Sjeverno Korejski patrolni brod je pucao direktno na naš brod.Onda smo uzvratili I Sjevernokrejski brod se vratio.Niko od naših trupa nije povrijeđen"

Li je dodatano obajsnio da su poslali upozoravjuće poruke dva puta prije nego što su prošli sjevernu liniju razgraničenja , na demarkacionoj granici u Žutom moru I tri puta nakon što su je prešli.
XS
SM
MD
LG