Dostupni linkovi

Nema uslova za proglašenje epidemije u SrbijiRadna grupa za praćenje novog gripa razmatrala je moguće proglašenje epidemije novog gripa u Srbiji i zaključila da se još nisu stekli uslovi za to,saznaje B92.

Član Radne grupe dr Veljko Đerković objašnjava da su pred radnom grupom kompletni izveštaji iz svih regiona na osnovu kojih se procenjuje da li su za sprečavanje širenja u ovom trenutku potrebne vanredne mere.

"Na sastanku posebne radne grupe će se veoma precizno analizirati svi podaci vezani za obolevanje, umiranje i svi ostali parametri. Pratiće se teritorijalna distribucija, intezitet javljanja i ono što je suštinski važno- da li je 10 odsto stanovništva na jednom području ili okrugu zahvaćeno visusom. Kada se uradi kompletna analiza kretanja, napravi procena i prognoza, tada će se sačiniti predlog za proglašenje epidemije i za mere koje će se preduzimati“, rekao je Đerković.

On kaže da mere koje budu preduzete ne moraju da važe za područje čitave zemlje već mogu da se primenjuju samo u najrizičnijim okruzima.
Devet okruga je za sada prijavilo epidemije.
XS
SM
MD
LG