Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Anketa: Hrvatska i Srbija među najperspektivnijim tržištimaPoljska, Hrvatska i Srbija tri su najperspektivnija tržišta u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, pokazuje anketa slovenačkog lista Finance.

Poljska je na popisu najperspektivnijih tržišta u narednoj godini zauzela prvo mjesto, Hrvatska je druga, a Srbija treća.Poljska je, osim najperspektivnijeg, proglašena i najbrže rastućim tržištem u regiji jer je medu rijetkim evropskim zemljama koje su u ovoj godini uspjele izbjeci recesiju.

Osim toga, Poljska bi u narednoj godini trebalo da ostvari jednu od najviših stopa rasta među novim članicama EU, i to dva odsto.Osim Poljske, u kategoriji najbrže rastućih tržišta nalaze se još i Turska i Slovačka.Kao glavnu prednost Hrvatske, slovenački poslovni ljudi navode prije svega skori ulazak u Evropsku uniju (EU), što će otvoriti nove poslovne prilike.

Takođe, ukazuju na razvoj dioničkog tržišta, ali upozoravaju da su berze doživljavale procvat i u drugim zemljama koje su pristupale Uniji, prenosi Jutarnji.Hrvatskoj u prilog ide i očekivanje da će stopa rasta njene ekonomije u narednoj godini ipak biti pozitivna, iako se neće kretati znatno iznad nule.

Razlozi napredovanja Srbije u očima ulagača leže u njenoj manjoj zaduženosti od Hrvatske, zatim u stimulativnom podzetničkom zakonodavstvu i političkoj stabilizaciji.
XS
SM
MD
LG