Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama pristao na direktne pregovore s PjongjangomPredsjednik SAD-a Barack Obama pristao je poslati visokog američkog diplomatu u Sjevernu Koreju na prve direktne pregovore s tamošnjom vladom u više od godinu dana, s nadom da će ta misija dovesti do obnove šestostranih pregovora o okončanju nuklearnog programa Pjongjanga, piše u utorak The Washington Post.

Visoki zvaničnici administracije kazali su u ponedjeljak da je Obama prošle sedmice odlucio poslati Stephena Boswortha, svog posebnog predstavnika za Sjevernu Koreju, u Pjongjang nakon više mjeseci "intenzivnih" rasprava s americkim saveznicima u istocnoj Aziji o tome kako ponovno ukljuciti Sjevernu Koreju u proces pregovora o nuklearnom programu.

Iako još nije određen datum posjete, iz administracije su kazali da će se on vjerojatno dogoditi prije kraja godine.

Predstvnici administracije, koji su tražili da ostanu neimenovani jer odluka o slanju Boswortha u Pjongjang još nije službeno objavljena, kazali su da će se posjeta isključivo usresrediti na obnovu pregovora šest zemalja (SAD, Kina, Rusija, Japan i dvije Koreje) o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje, uz sporazum iz 2005. godine kao osnovu za raspravu.

The Washington Post takođe navodi kako je Kina tražila od SAD-a da prihvati direktne pregovore s Pjongjangom, uz napomenu da američka administracija istovremeno računa na pomoć Pekinga oko obuzdavanja nuklearnih ambicija Irana.
XS
SM
MD
LG