Dostupni linkovi

Ubica iz Fort Hooda bio islamski ekstremista?



Senator Joe Lieberman pozvao je u nedjelju američke istražitelje da istraže da li je armija previdjela znakove koji bi optuženog za masakr u vojnoj bazi Fort Hood doveli u vezu sa ekstremnim islamskim stavovima, javlja AP.

Liebermanov poziv uslijedio je nakon što su na površinu izašle informacije da je major Nidal Malik Hasan odlazio u istu džamiju u Virginiji kao i dvojica otimača aviona koji su 11. septembra 2001. pogodili New York i Pentagon. Upravo tamo je, piše AP, jedan radikalni imam održavao govore.

Da li je bivši vojni psihijatar na bilo koji način povezan sa otimačima, FBI će svakako pokušati utvrditi, izjavio je anonimni zvaničnik.

Intrigantni su i navodi Hasanovih kolega koji su sa njim u okviru generacije 2007/2008. pohađali napredni vojni studij. Oni su navodno više puta ulagali prigovore zbog stavova Nidala Malika Hasana, koje su smatrali antiameričkim. Doktor Val Finnel je istakao kako je u svojoj prezentaciji na univerzitetu ovaj Amerikanac jordanskog porijekla opravdavao bombaška samoubistva i kolegama hvalio islamske zakone.

Anonimni kolega izjavio je da se žalio petorici oficira i dvojici drugih uposlenika na fakultetu.

"Ako je Hasan pokazivao bilo kakve znakove koji bi ga ljudima predstavili kao islamskog ekstremistu, američka vojska to ne smije tolerisati", rekao je senator Lieberman za Fox News.

Istraga o slučaju ubistva 13 i ranjavanja 29 osoba u vojnoj bazi u Teksasu i dalje traje, ali motivi 39-godišnjeg Hasana, jedinog osumnjičenog, i dalje nisu utvrđeni. U nedjelju je američka štampa objavila, pozivajući se na privremene zaključke istražitelja, da napadi u vojnoj bazi nisu bili dio terorističke utote, ali nisu isključili mogućnost da je bojnik Hasan vjerovao da izvršava ekstremističku samoubilačku misiju, objavio je New York Times.
XS
SM
MD
LG