Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pobjeda Obame u reformi zdravstva SAD-aPredstavnički dom američkog Kongresa u subotu navečer je, nakon burne cjelodnevne rasprave, s tijesnom većinom glasova prihvatio zakon o sveobuhvatnoj reformi zdravstva, što je u izvješćima američkih TV mreža ocijenjeno povijesnim postignućem administracije Baracka Obame.

"Zakon o dostupnoj zdravstvenoj skrbi", koji treba proširiti zdravstveno osiguranje na desetke milijuna građana SAD-a koji su danas neosigurani, uspoređuje se po važnosti s uvođenjem sustava Socijalnog osiguranja 1935. godine i programa zdravstvene skrbi za starije građane Medicare 1965. godine.

Nakon 14 sati burne rasprave, obilježene dubokom ideološkom podijeljenošću između većinskih demokrata i oporbenih republikanaca, Predstavnički dom je 30-ak minuta prije ponoći izglasao zakon s 220 glasova za i 215 protiv.

Za zakon je glasovalo 219 demokratskih kongresnika a 39 je bilo protiv. Republikanci su bili jedinstveno protiv, uz jednu iznimku - 176 glasova protiv i jedan za - novoga kongresnika iz Louisiane, Josepha Caoa.

Dok su demokrati u raspravi isticali da zakon treba bitno umanjiti teret troškova zdravstvene skrbi za većinu Amerikanaca, te riješiti problem 47 milijuna neosiguranih građana, republikanci su ga nazvali "vladinim preuzimanjem zdravstva", koje ubija slobodu, poduzetništvo, radna mjesta, ubija djecu (pobačaj) i povećava ogroman proračunski manjak.

XS
SM
MD
LG