Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija i Slovenija: usklađeni detalji ugovora o plinovoduRusija i Slovenija uskladile su sve detalje ugovora o gradnji trase Gazpromovog plinovoda Južni tok kroz Sloveniju.

"Pregovori su završeni i ugovor je spreman za potpis nakon što prođe redovnu proceduru u Vlad\", rekao je agenciji STA državni sekretar za energetiku, Janez Kopač.

Prolaskom plinovoda preko njene teritorije Slovenija je, kako je kazao, učvrstila i ojačala strateški položaj. On je dodao da je Slovenija postigla takve odredbe u sporazumu koji je neće dovesti u suprotnost s pravilima Evropske unije.

Zajedničko preduzeće koje će upravljati slovenačkom trasom plinovoda biće u vlasništvu slovenačkog Geoplina i Gazproma i obe kompanije imaće po 50 odsto akcija, sedište zajedničkog preduzeća biće u Sloveniji i prilikom registracije će morati da dobije sve potvrde koje se traže od javnih i infrastrukturnih kompanija.

Geoplin i Gazprom sada još moraju da izrade studiju izvodljivosti koja zavisi od niza pretpostavki, pa i od toga gde će se plinovod priključiti, objasnio je Kopač.
XS
SM
MD
LG