Dostupni linkovi

U Berlinu postavljene domine na mestu nekadašnjeg Zida



Oko hiljadu velikih plastičnih domina koje su obojili nemački studenti postavljeno je večeras u obliku zida Berlinu kako bi u ponedeljak simbolično bile srušene na ceremoniji obeležavanja 20. godišnjice rušenja Berlinskog zida.

Domine su postavljene na istom mestu na kojem se ranije nalazio Berlinski zid, visoke su oko 2,5 metra i dugačke 1,5 kilometar. Na njima su ispisane brojne poruke, poput "Mi smo jedan narod".

Najavljeno je da će bivši poljski predsednik Leh Valensa oboriti prvu dominu, posle čega će lančano pasti svih 1.000 domina. Valensa je dobio tu čast jer se smatra jednim od najzaslužnijih za rušenje komunizma u istočnoj Evropi. Svečanosti obeležavanja 20. godišnjice rušenja Berlinskog zida prisustvovaće američka državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton), britanski premijer Gordon Braun (Brown), francuski predsednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy), predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i drugi visoki svetski zvaničnici.

Procenjuje se da je tokom tridesetak godina postojanja Berlinskog zida u pokušaju prelaska iz jedan u drugi deo grada ubijeno 136 ljudi. Rušenje Berlinskog zida smatra se početkom svrgavanja komunističkih režima u istočnoj Evropi.
XS
SM
MD
LG