Dostupni linkovi

Peres pozvao Abasa da se ne povlačiIzraelski predsednik Šimon Peres pozvao je u subotu palestinskog lidera Mahmuda Abasa da odustane od ranije najvljenog povlačenja sa funkcije.

Govoreći na skupu posvećenom 14. godišnjici obeležavanja ubistva izraelskog premijera Jicaka Rabina, Peres je podsetio da je Abas zajedno sa njim i Rabinom bio jedan od potpisnika mirovnog sporazuma iz Osla, 1993. godine kojim postavljeni su temelji za buduće izraelsko-palestinske pregovore.

To su bili prvi direktni pregovori dve strane koji su završeni svečanim potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu.

Potpisivanje sporazuma 1993. godine izazvalo je revolt u radikalnim jevrejskim političkim krugovima i bilo povod za atentat na Rabina 4. novembra 1995. Atentat je izvršio pripadnik jednog od radikalnih izraelskih pokreta.

Rabin je bio prvi izraelski premijer koji je bio rođen u Izraelu. Zajedno sa Šimonom Peresom i Jaserom Arafatom, 1994. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir. Abas je u četvrtak najavio da se neće kandidovati na sledećim predsedničkim izborima koji će se održati u januaru 2010. godine, navodeći kao razlog zastoj u mirovnim pregovorima sa Izraelom.
XS
SM
MD
LG