Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenija: Usklađen sporazum o Južnom toku


Slovenija i Rusija uskladile su sporazum o gasovodu Južni tok koji će, kako se očekuje, biti potpisan tokom posete slovenačkog premijera Boruta Pahora Moskvi.energiju u Ministarstvu privrede Slovenije Janez Kopač.

"Slovenačko preduzeće Geoplin plinovodi i ruski Gasprom imaće po 50-odsto učešća u zajedničkom preduzeću koje će biti osnovano u skladu sa sporazumom, pri čemu ono neće imati poseban poreski status koji je nekoliko meseci želela ruska strana", rekao je rukovodilac direktorata za energiju u Ministarstvu privrede Slovenije Janez Kopač za današnje izdanje lista Dnevnik.

Na taj način će preduzeće, koje će graditi i upravljati slovenačkom trasom gasovoda, imati pravo samo na nadoknadu zbog ispada u slučaju dodatnih poreskih opterećenja, ali samo u obimu koji dopuštaju pravila državne pomoći.

Pre nekoliko dana je slovenačka strana za potpisivanje uključila i odredbu koja Sloveniju oslobađa odštete zbog mogućih promena evropskog zakonodavstva, a novo preduzeće će u skladu sa pravilima Evropske unije (EU) morati da omogući pristup gasovodu i drugim učesnicima na tržištu gasa.

Pre početka delovanja će morati da dobije i dozvolu Brisela, dok će dalji koraci u izgradnji gasovoda biti poznati nakon što Geoplin gasovodi i Gazprom završe studiju izvodljivosti izgradnje.
XS
SM
MD
LG