Dostupni linkovi

Tihić optimist oko dogovora o ustavnim promjenama



Uvjeren sam i optimista da će domaći lideri pokazati odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo i da ćemo uspjeti postići realan i moguć kompromis u vezi sa američko-evropskim prijedlogom, kazao je danas novinarima u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, prije razgovora sa članovima ekspertnog tima Evropske unije (EU) i SAD-a o ustavnim promjenama u BiH, u okviru pregovora započetih prošlog mjeseca u Butmiru kod Sarajeva.

Na pitanje novinara da li će na današnjim razgovorima biti ponuđeno nešto novo, lider SDA istakao je da je potrebno ugraditi odredbu o mogućnosti dvojnog državljanstva za bh. građane bez bilateralnog sporazuma, jer "postoji opasnost da nakon 2013. godine, građani BiH koji su stekli državljanstvo druge države, sa kojom BiH nema bilateralni sporazum, izgube bh. državljanstvo", te da je u vezi sa ovim već u Prudu postignut određen konsenzus.

Visoki dužnosnici EU i SAD boraviće naredna dva tjedna u BiH kako bi pokrenuli novu rundu pregovora s liderima domaćih stranaka, u namjeri da postignu politički sporazum o paketu ponuđenih rješenja koja bi BH osigurala ubrzan napredak ka euroatlanstkim integracijama.
XS
SM
MD
LG