Dostupni linkovi

Statut Vojvodine uskoro pred Vladom


Zahtev da Novi Sad bude definisan kao glavni grad Vojvodine
Zahtev da Novi Sad bude definisan kao glavni grad Vojvodine

Vladajuće stranke kažu da su nesuglasice prevaziđene, dok vojvođanske partije nisu zadovoljne dokumentom.

Radna verzija Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, kojim se uređuju pitanja od značaja za položaj Vojvodine, objavljena je na sajtu Vlade Srbije.

Prema najavama predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića, sve dileme i nesugalsice su otklonjene, pa bi "vojvođansko pitanje" moglo da se nađe pred vladom već ovog četvrtka, a pred poslanicima u Skupštini Srbije sledeće nedelje.

On veruje da će se akti vrlo brzo usaglasiti i da je u interesu svih da se Nacrt što pre nađe pred poslanicima.

POTREBNE SU MUDRE ODLUKE

Ipak, iz Lige socijaldemokrata Vojvodine najavljuju da neće glasati za postojeću verziju zakona, jer Nacrtom tog zakona nisu poštovani osnovni principi autonomnosti Pokrajine.

Kako se navodi u saopštenju te stranke, ti principi autonomnosti Vojvodine jasno su definisani Predlogom statuta koji je usvojila Skupština Vojvodine u oktobru 2008. godine.

LSV navodi da u Nacrtu zakona Novi Sad nije definisan kao glavni grad, da nije predviđena Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, kao i da nisu jasno precizirani izvorni prihodi i imovina Vojvodine.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam za RSE kaže da ne bi bilo dobro kada bi detalji dokumenta bili van očekivanog.

“Ne znam šta sad stoji u dokumentima, ali ako se ide ispod očekivanog nivoa, onda će to naravno izazvati nezadovoljstvo u Vojvodini i, pretpostavljam, jednog broja stranaka koje su učestvovale u donošenju statuta u Skupštini Vojvodine, ali verovatno i kod građana koji očekuju da to bude neki prvi korak“, kaže Popov i dodaje da bi drugi korak onda bio ustavna promena koja bi stvorila mogućnost da se Vojvodini vrati puna autonomija.

Povov smatra da Demokratska stranka mora da uvaži stavove relevantnih vojvođanskih stranaka, a da bi suprotna odluka bila loša i po same demokrate.

„Sve je to rizično za DS jer ukoliko prenebregne mišljenje SVM ili socijaldemokrata, onda su na gubitku jer će izgubiti i njihove birače koji su za njih glasali u maju prošle godine“, napominje Popov.
XS
SM
MD
LG