Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hillary Clinton ovog vikenda na Bliskom istokuAmerička državna sekretarka Hillary Clinton i posebni mirovni izaslanik SAD-a za Bliski istok George Mitchell održat će predstojećeg vikenda u toj regiji bilateralne sastanke s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i drugim čelnicima, najavio je State Department.

George Mitchell se već nalazi na Bliskom istoku, a Hillary Clinton boravi u službenom posjetu Pakistanu.

Njihovi sastanci za vikend bit će nastavak intezivnih napora Obamine administracije na približavanju stajališta izraelske i palestinske strane, navodi u priopćenju američko Državno tajništvo.

Posjet regiji državne tajnice Clinton odražava predanost administracije i njezinu osobnu, za suočavanje s izazovima koji stoje na putu do sveobuhvatnog mira na Bliskom istoku, uključujući rješenje s dvije države Izraelom i Palestinom, ističe State Department.

Obamina administracija već mjesecima ustraje u nastojanjima da obnovi mirovne pregovore Izraela i Palestinaca, vraćajući svakih nekoliko tjedna mirovnog izaslanika Mitchella na Bliski istok, unatoč izostanku bilo kakvog ozbiljnijeg napretka.

Jedan od ključnih elemenata za pridobijanje konzervativne izraelske vlade premijera Benjamina Netanyahua za pregovore s Palestincima, je prijetnja Izraelu od nuklearnog programa Irana i odlučni potezi Washingtona na suprostavljanju toj prijetnji, ocjenjuju politički analitičari u SAD-u.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG