Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Janša:Sporazum o arbitraži neće proćiAko slovenski premijer Borut Pahor idući tjedan potpiše sporazum o arbitraži s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i ako ga običnom natpolovičnom većinom ratificira slovenski parlament, onda će biti raspisan referendum na kojemu će sporazum odbaciti slovenski birači, izjavio je u četvrtak za slovensku komercijalnu televizijsku postaju POP-TV slovenski oporbeni čelnik i negdašnji premijer Janez Janša.

"Referendum je već najavio premijer Borut Pahor, najavljuju ga i neke druge skupine, a bude li potrebno, i moja će stranka osigurati potpise za referendum", rekao je Janša u izravnu javljanju videovezom iz Bruxellesa, gdje je nazočio sastanku čelnika Europske pučke stranke.

"Ako bude potpisan u sadašnjem obliku, arbitražni će sporazum na referendumu biti sigurno odbačen", rekao je Janša, ponovivši kako arbitraža u sadašnjem obliku ne jamči Sloveniji teritorijalni izlaz na otvoreno more "koji je oduvijek imala".

Da bi se raspisao tzv. zakonodavni referendum, u Sloveniji je potrebno osigurati potpise trećine zastupnika u parlamentu, a parlament je obvezan raspisati referendum i ako neka stranka ili skupina građana uspije prikupiti 40.000 potpisa. Raspiše li se referendum, već potpisani i ratificirani sporazum o arbitraži ne bi mogao stupiti na snagu dok traje referendumski postupak, a ako većina izišlih odbije sporazum, on bi praktično bio poništen i godinu dana nakon takva rezultata ne bi se moglo odlučivati o toj temi.

Na upit je li na njegovu stranku bilo pritisaka iz SAD-a da se podupre sporazum, Janša je rekao da su pritisci bili na vladu. Janša je također odbacio mišljenje nekih slovenskih analitičara kako su pritisci na deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i rješenje graničnog pitanja iz SAD-a i EU-a posljedica straha da se ne pogorša stanje u regiji.

"Stanje u BiH je doista loše, ali tu logiku za prihvaćanje arbitražnog sporazuma u Sloveniji iznose oni koji su svjesni slabih točaka u sporazumu o arbitraži", rekao je Janša.

Odbacio je i medijske tvrdnje da je moguća "politička trgovina", tako da Hrvatska dade Sloveniji izlaz na otvoreno more ako Slovenija riješi pitanje štediša Ljubljanske banke u Zagrebu.

"To ne bi bilo razumno jer smo izlaz na otvoreno more oduvijek imali", rekao je Janša koji tvrdi da je njegova bivša vlada Hrvatskoj nudila povrat deviznih štednih uloga hrvatskih štediša Ljubljanske banke ako hrvatske tvrtke vrate stare dugove Ljubljanskoj banci. Tražbine slovenskih poduzeća od hrvatskih tvrtaka veće su od vrijednosti uloga hrvatskih štediša, pa hrvatska vlada na to rješenje nije pristala, rekao je Janša.

POP-TV i Slovenska nacionalna televizija tvrde u svojim večernjim informativnim emisijama da će slovensko-hrvatski arbitražni sporazum biti potpisan iduće srijede u Bruxellesu ili vjerojatnije u Stockholmu. Također tvrde da će ga potpisati slovenski premijer i hrvatska premijerka, ali da je to ona uvjetovala dobivanjem dvotrećinske većine za sporazum u Hrvatskom saboru, što ovisi o SDP-u.

(Fena) gp
XS
SM
MD
LG