Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje Španoviću odgođeno do 2. novembraSudjenje Milanu Španoviću optuženom za ratni zločin nad civilima u Staroj Gradiški tokom 1991. i 1992. godine odloženo je pošto se pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu nisu pojavili svjedoci iz Hrvatske.

Oni su obavjestili sudsko vijeće da su spremni svjedočiti putem video linka, pa je sudjenje odlozzeno za 2. decembar kada bi trebala biti uspostavljena video konferencijska veza sa Županijskim sudom u Zagrebu.

Španović je po optužnici, kao pripadnik srpskih snaga u takozvanoj SAO Krajini , od početka oktobra 1991. do kraja januara 1992. godine u
prostorijama zatvora u Staroj Gradiški okrutno postupao prema hrvatskim civilima, mučio ih i povrijedjivao, nanoseći im velike patnje, tjelesnu i duševnu bol.

Svi oštećeni , stanovnici sela Borovac u općini Novska, istjerani suiz svojih kuća i odvedeni u zatvor u Staroj Gradiški, a nakon nekoliko mjeseci razmijenjeni su ili oslobodjeni.

Županijski sud u Požegi vodio je postupak protiv Španovića, a pravosudje Srbije je preuzelo predmet na osnovu Sporazuma o suradnji u progonu počinilaca ratnih zločina.
XS
SM
MD
LG