Dostupni linkovi

Strožije kažnjavati versku mržnju u Srbiji


U Srbiji je Ustavom zagarantovana sloboda veroispovesti, ali postoje izvesna ograničenja u upražnjavanju vere zbog diskriminacije I uskraćivanja legalnog statusa nekim verskim zajednicama, ocenjuje se u najnovijem izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama u svetu.

Dodaje se kako je Srbija učinila jedan broj pozitivnih poteza na unapređivanju verskih sloba, kako je u Srbiji jedan broj napada na religijske zajednice kažnjen ali su kvalifikovani kao minorni primeri napada i uznemiravanja, a ne kao primeri mržnje koji zaslužuju strožije kazne.

Takođe se navodi kako je saradnik ministra vera Dragan Novaković u aprilu 2009. godine posetio advetističku školu u Novom Sadu, dok se u decembru prošle godine sastao sa predstavnicima Jehovinih svedoka u Beogradu. To su prve posete predstavnika države ovim verskim zajednicama.

Uočava se i progres u vraćanju imovine oduzete od crkava 1945. godine. Konstatuju se podele unutar islamske zajednice u Sandžaku, što po oceni Stejt dipartmenta, jeste potencijalni uzrok novih nestabilnosti.
XS
SM
MD
LG