Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nije lako živeti u Makedoniji


U Londonu je objavljena studija o tome gde se u svetu najbolje živi i prednjači Finska, Zimbabve je na dnu lestvice a Makedonija u sredini u svetu, ali među poslednjima u Evropi po indeksima koji obuhvataju ekonomske i socijalne parametre.

Makedonija je prema indeksu prosperiteta 59, jedno mesto ispred El Salvadora, ali iza Šri Lanke, Bocvane, Paragvaja, Filipina i Dominikanske Republike. Od evropskih zemalja i zemalja u regionu Ukrajina je 61, Turska 69. I Belorusija 85, što je lošija pozicija od Makedonije, ali se bolje živi u Hrvatkoj (35. pozicija), Bugarskoj (46) i Rumuniji (48). Britanski institut nije analizirao Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Ugledni Ligatum institut sastavio je spisak koji je obuhvatio 104 države i najperspektivnija za život posle Finske je Švajcarska, slede skandinavske zemlje, a prvih deset na listi zaokružuju Austrija, Kanada, Holandija, SAD i Novi Zeland, prenosi makedonska televizija A1. Društvo Zimbabveu koji je na dnu lestvice, na 104. mestu, pravi Kamerun (100), Centralno Afrčcka Republika (101), Jemen (102) i Sudan (103).
XS
SM
MD
LG