Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Tunisu parlamentarni i predsednički izboriTunižani danas biraju predsednika zemlje i novi saziv parlamenta, a sudeći po anketama i ocenama analitičara, glasanje neće promeniti ništa u političkoj slici zemlje.

Aktuelni predsednik Ain al-Abidin Ben Ali (73) očekuje pobedu i peti predsednički, petogodišnji mandat, a njegov Ustavni demokratski pokret lak trijumf i veliku većinu u parlamentu.

Na ovogodišnjim izborima Ben Ali ima tri rivala - Mohameda Bućihu iz Partije narodnog jedinstva, Ahmeda Inublija iz Saveza demokratskih unionista i Ahmeda Brahima, predstavnika Etajdida, bivših komunista.

Ben Ali, iako na udaru kritika opozicije zbog kršenja ljudskih prava, i dalje uživa veliku popularnost među narodom koji ga smatra najzaslužnijim za privredni razvoj i političku stabilnost zemlje.

Zbog starosti, Ben Aliju bi ovo trebalo da bude poslednji mandat, jer Ustav ne dozvoljava kandidaturu starijima od 75 godina.

Ben Ali je 1987. je nasledio prvog predsednika nezavisnog Tunisa Habiba Burgibu, koga su lekari, na zahtev samog Ben Alija, pregledali i proglasili nesposobnim da dalje obavlja tu funkciju "zbog senilnosti".
XS
SM
MD
LG