Dostupni linkovi

So za posipanje cesta u BIH se uvozi iz Egipta



Cestama FBiH će se tokom zimskog perioda posipati so iz Egipta, jer su nalazišta soli u rudniku Tušanj zatvorena, a Tuzlanska solana odustaje od slanja prijava na tendere zbog, kako su rekli iz tog preduzeća, smiješne procedure izbora dobavljača. Preko dva miliona maraka samo za so za magistralne puteve, otići će u inozemstvo.

JP Direkcija cesta FBiH je u septembru ove godine ugovorila nabavku soli NaCl i CaCl2 za posipanje magistralnih cesta u FBiH za zimu 2009./2010. sa zajedničkim poduzetništvom "Macot“ Rijeka i "Macot sol“ Mostar. Isporuka prvog dijela ugovorenih količina soli se očekuje naredne sedmice, kazali su u Direkciji za Sarajevo-x.com.

Ugovorom je predviđena isporuka 12.000 tona soli NaCl i 418 tona soli CaCl2, a ugovoreni iznos za ovu nabavku je oko 2.225.000 KM.

Tenderska procedura za nabavku soli za 2009./2010. godinu je okončana, i Zajedničko poduzetništvo "Macot“ Rijeka i "Macot sol“ Mostar je odabrano kao najuspješniji ponuđač za nabavku.

Pored Zajedničkog poduzetništva "Macot“ Rijeka i "Macot sol“ Mostar, na ovogodišnjem tenderu su učestvovale i firme: "Unipromet“ Sarajevo, "Bom impex“ Banja Luka i "Intereuropa“ Sarajevo, podaci su direkcije.

Kako su nam potvrdili iz kompanije "Macot so" Mostar, so koju će ova i riječka kompanija uvesti u BiH, dolazi iz Egipta.

Kako nam je rekao mr. Ragib Babović, izvršni direktor za tehničke poslove Tuzlanske solane, rudnici u Tušnju u kojima se proizvodila so za posipanje jesu zatvoreni, ali da se u Tuzlanskoj solani proizvodi so koja se može koristiti u iste svrhe.

"So ovakve kvalitete se koristi i u Evropi, a od nas traže da se prilagođavamo. Mi smo par godina učestvovali na tenderima za nabavku soli, ali već dvije godine ne učestvujemo, jer je to smiješno. Čak smo se i tužakali zbog toga", rekao je Babović.

On je dodao da sol za posipanje u Tuzlanskoj solani danas kupuju samo sitniji potrošači za lokalne potrebe i da su protekle godine prodali samo 200 tona.

"Tuzla je ranije uzimala samo našu so i ove godine smo učestvovali na tenderu, ali su tražili svašta", rekao je Babović.

Što se Sarajeva tiče, Ahmed Đipa, portparol KJKP Rad nam je rekao da je u tom preduzeću u toku postupak nabavke soli za posipanje.

"Raspisan je tender što je uobičajna procedura. Nabavljamo oko 4.000 tona", rekao je Đipa. On je rekao da je ranije nabavljana so iz Tuzlanske solane, te da su zatvorena nalazišta soli bila zadovoljavajuće kvalitete.

"Prošle godine nabavljena je so iz Egipta", rekao je Đipa.
XS
SM
MD
LG