Dostupni linkovi

Američki naučnik optužen zbog špijunaže za Izrael


Američki naučnik koji je radio za Bijelu kuću, Pentagon i NASA-u na povjerljivim avionskim i svemirskim projektima uhapšen je u ponedjeljak u Washingtonu pod optužbom da je pokušao dostaviti povjerljive informacije zvaničniku za kojega je mislio da je pripadnik izraelske obavještajne službe, javile su lokalne TV stanice.

Stewart David Nozette iz Chevy Chasea u Marylandu, u predgrađu Washingtona, uhapšen je u hotelu Mayflower, u akciji agenata FBI-a za kontrašpijunažu. U utorak bi trebao biti izveden pred saveznog sudiju u Washingtonu.

Nozette (53), koji je doktorirao astronomiju na poznatom univerzitetu MIT (Massachusetts Institute of Technology), radio je u Nacionalnom vijeću za svemir Bijele kuće u mandatu predsjednika George H.W. Busha starijeg, navodi se u dokumentu FBI-a.

Kasnije je, od početka 2000. do početka 2006., radio na istraživanjima i razvoju u Agenciji za napredne vojnoistraživačke projekte (DARPA) u Mornaričkom istraživačkom laboratoriju i NASA-inom centru za svemirske letove Goddard.

Za 'tehničko savjetovanje' 225.000 dolara

Imao je "top secret" propusnicu i na raspolaganju su mu bili povjerljivi dokumenti vezani uz američku nacionalnu sigurnost.

Nozette u zadnjih 10 godina takođe bio tehnički savjetnik "aviosvemirske kompanije u punom vlasništvu izraelske vlade", za što je ukupno primio honorar od 225.000 dolara.

Početkom septembra, Nozettea je kontaktirala osoba koja se predstavila kao izraelski obavještajni oficir, a ustvari je bio tajni agent FBI-a.

Sreli su se ispred hotela u Washingotnu na ručku, tokom koje ge Nozette pokazao spremnost da radi za izraelsku obavještajnu službu.

Tajni agent FBI-a održao je niz susreta s Nozetteom, koji mu je na kraju dostavio "povjerljive informacije" u poštanski sandučić, navodi se u dokumentu FBI-ja.

Ako bude proglašen krivim, Nozette može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.
XS
SM
MD
LG