Dostupni linkovi

Bosanjski franjevici: ukinuti entitete u BiH


Bosanski franjevci su potaknuli sve učesnike u pregovorima o ustavnim reformama u BiH da se vode univerzalnim civilizacijskim načelima čijom bi primjenom osigurali dostojanstvo svakog čovjeka i svake etničke grupe koja živi u ovoj zemlji.

U izjavi, koju je povodom današnjeg nastavka pregovora čelnika sedam političkih stranaka iz BiH u ime franjevaca provincije Bosne Srebrebrene potpisao njihov provincijal fra Lovro Gavran, podsjeća se na ranije izneseno stajalište bosanskih franjevaca prema kojemu bi Bosnu i Hercegovinu trebalo reorganizirati "do ugasnuća Federacije BiH Republike Srpske".

U izjavi stoji i to kako bosanski franjevci najprimjerenijim drže regionalni ustroj BiH temeljen na načelu jednakopravnosti svih naroda i općeg dobra svih stanovnika. Bosanski franjevci smatraju kako bi to bio i najbolji poticaj za osiguravanje povratka kao temeljnog prava svakog pojedinca na život u slobodi i sigurnosti u svojoj zemlji i na svome posjedu.

"Molimo sve one koji o tome odlučuju da svojim djelovanjem pomognu da se ovo ostvari na dobrobit svih naroda i građana Bosne i Hercegovine", navodi se u izjavi
XS
SM
MD
LG