Dostupni linkovi

Šojgu: Finalizovani poslovi Rusije i Srbije


Dan pre ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva u Beograd je doputovao ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu. Tokom razgovora sa Šojguom ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakaoje značaj posete Medvedeva Srbiji. Taj događaj Dačić je opisao kao istorijski, ne samo zato što se događa na 65. godinu od oslobađanja Beograda, već i zato što je to prva poseta predsednika Rusije nezavisnoj Srbiji.

Šojgu je ocenio je da je za odnose Srbije i Rusije značajno to što su svi glavni projekti, ugovoreni na poslednjoj sednici komiteta u Moskvi, finalizovani. Radi se, navodi se u saopštenju, o prodaji Naftne industrije Srbije, o realizaciji svih neophodnih formalno pravnih radnji za formiranje zajedničkih preduzeća Južni tok i Banatski Dvor, kao i radovima na proširenju kapaciteta i modernizacije skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Posle Šojguovog sastanka sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem iz Vlade je sopšteno kako se Cvetković zahvailio Rusiji „na principijelnom stavu u odbrani načela međunarodnog prava po pitanja Kosova i Metohije“.
XS
SM
MD
LG