Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Kini počelo raseljavanje 330.000 ljudiKina je počela realizaciju grandioznog projekta prebacivanja voda iz Jangcea i drugih južnih reka na sever zemlje, zbog čega su kineske vlasti pristupile raseljavanju 330.000 ljudi u centralnom delu zemlje kako bi omogućile preusmeravanje vodenih tokova za više stotina kilometara ka gradovima u razvoju na sušnom severu, prenela je danas agencija Sinhua.

Procenjuje se da će projekat prebacivanja rečnih tokova sa juga na sever koštati 62 milijarde dolara, skoro tri puta više od troškova izgradnje brane Tri klisure, najveće hidroelektrane na svetu, zbog čega je razmešteno 1,27 miliona ljudi.

Kada bude završen ovaj projekat, milijarde tona vode biće kroz cevi i kanale u tri rute presumerene iz centralnih, južnih i zapadnih regiona ka Pekingu i drugim gradovima na severu koji se ubrzano razvijaju. Očekuje se da će centralna ruta, koja bi trebalo da bude završena do 2014. godine, snabdevati četvrtinu od ukupne vode u Pekingu.

Svaka razmeštena porodica dobiće nadoknadu za izgubljenu imovinu i biće naseljena na obradivu zemlju u novim selima gde će svaki član porodice dobiti 0,1 hektara zemlje i 88 dolara u narednih 20 godina.
XS
SM
MD
LG