Dostupni linkovi

Rasmussen: Zapadni Balkan na dobrom putu


Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio je u intervjuu za beogradski dnevnik "Večernje novosti" od subote da je sigurnosna situaciju na zapadnom Balkanu stabilna, te da regija ide u dobrom smjeru.

"Premda tamo i dalje postoji određeni broj razloga za zabrinutost, politički život je očigledno ušao u stabilniju fazu, a tvrda nacionalistička retorika izgubila mnogo od svoje privlačnosti. Evropska perspektiva regije, također, postaje opipljivija, što se može ilustrirati napretkom ka viznoj liberalizaciji. A sve zastrašujuće prognoze da će neovisnost Kosova imati negativan utjecaj na sigurnosnu situaciju u regiji pokazale su se kao neosnovane", izjavio je Rasmussen beogradskom listu.

Rasmussen je istakao kako Srbija ne mora postati članicom NATO-a kako bi ušla u Uniju, te ukazao na značaj nastavka konstruktivne politike Srbije kada je u pitanju Kosovo.

"Čvrsto vjerujem da su daljenje euroatlantske integracije zemalja na zapadnom Balkanu - kroz partnerstvo ili članstvo u NATO-u ili EU-u - najbolja garancija za dugoročnu stabilnost na Balkanu. Imajući sve ovo u vidu, na Srbiji je samoj - a ne na bilo kome trećem - donijeti odluku o svojem mjestu u regiji i šire u svijetu, kao i o tome kojih međunarodnih tijela zemlja želi biti dio", naglasio je glavni tajnik NATO-a.
XS
SM
MD
LG