Dostupni linkovi

Komšić manji optimist oko butmirskih razgovoraPredsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u Washingtonu sa američkim senatorima Joeom Liebermanom, Richardom Lugarom i Benom Cardinom, te kongresmenom Eddijem Berniceom Johnsonom, koje je informirao da je strateški cilj BiH pristupanje i punopravno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji (EU), saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

Govoreći o situaciji u BiH, u svjetlu nedavno pokrenutih "butmirskih pregovora", Komšić je istakao da je u početku bio "blagi optimist", ali da sada manje vjeruje u uspješnost tih razgovora.

Prema njegovim riječima, najodgovorni za to je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, "koji ne pokazuje volju za bilo kakvim promjenama, a nemoguće je postići bilo kakav kompromis sa nekim ko ne želi promjene".

Senator Lieberman je istakao da je ustavna reforma u BiH nešto o čemu nema dileme da treba biti provedeno, te da je lider SNSD-a jedino snažan dok generira strah i nesigurnost svojim ekstremnim ponašanjem. Neprihvatljivim je ocijenio da se neko želi "staviti iznad zakona", a pogotovo iznad nacionalnih interesa, kako Srba u BiH, tako i nacionalnog interesa države BiH.
XS
SM
MD
LG