Dostupni linkovi

Kazahstan: Završeni manevri snaga za brzu reakciju



Predsjednici Rusije i četiri bivše sovjetske republike prisustvovali su danas u Kazahstanu završetku prvih velikih manevara zajedničkih snaga za brzo reagiranje.

Ove snage je nedavno formirala Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB), koja se često još naziva i ruski NATO.

U vojnoj bazi Matibulak na jugozapadu Kazahstana okupili su se ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i njegove kolege iz Kazahstana, Armenije, Tadžikistana i Kirgistana.

Lideri Bjelorusije i Uzbekistana, takođe članice ODKB-a, nisu prisustvovali vojnoj vježbi pošto su u junu odbili da potpišu dokument kojim se formiraju zajedničke snage za brzo reagiranje.

U Moskvi je saopćeno da se Bjelorusija predomislila i da je sada spremna da parafira sporazum o tim snagama, dok je Uzbekistan ostavio mogućnost da ga potpiše kasnije.

Snage za brzo reagiranje trebale bi djelovati da interveniraju u slučaju terorizma, krijumčarenja drogom i u lokalnim i regionalnim konfliktima. Stručnjaci ističu da Moska ovim snagama želi dodatno ojačati svoj utjecaj u regiji.
XS
SM
MD
LG