Dostupni linkovi

Kermabon: Prioritet vraćanje sudija na posao


Šef misije Euleksa na Kosovu Iv De Kermabon izjavio je danas da će prioretiet broj jedan u radu ove misije na Kosovu biti povratak sudija i tužilaca srpske i albanske nacionalnosti u sud u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

On je danas u Kosovskoj Mitrovici kazao da povratak sudija i tužilaca nije tehnčko pitanje već pitanje koje reguliše osnovna ljudska prava:

“Sud trenutno radi u mnogo boljim uslovima u odnosu na prethodne mesece i za ovo ovreme je urađeno mnogo za ljude koji žive ovde. Ali naš naredni veoma važan korak jeste da ovde u sud vratimo sudije i tužioce, kosovske Srbe i Albance, kako bi radili zajedno. Moraćemo da ubedimo Prištinu i Beograd da dozvole tim ljudima da se vrate kako bi radili svoj posao. To je prioritet broj jedan za Euleks.”

Euleks sudije i tužioci su rasporedeni u Okružnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice u decembru 2008.

Time je prekinut dug period paralize suda u Mitrovici, koji je bio zatvoren od incidenata u martu 2008, kada je u sukobima poginuo jedan ukrajinski policajac iz sastava UN, dok je više od 100 učesnika demonstarcija povređeno.

U opštinskom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice od decembra 2008. do danas održana su tri suđenja i četvrto je u toku.
XS
SM
MD
LG