Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ključni senatorski odbor privatio zakon o zdravstvenoj zaštitiOdbor za finansije američkog Senata s 14 glasova za i 9 protiv prihvatio dugoočekivani nacrt zakona o reformi sistema zdravstvene zaštite u SAD-u vrijedan 829 milijardi dolara, jedan od ključnih projekata demokratske administracije Baracka Obame.

Senatorica Olympia Snowe, bila je jedina republikanska članica senatskog Odbora za financije koja je glasala za nacrt zakona. Svi demokrati u odboru podržali su zakon.

Ovo glasanje predstavlja ključni korak naprijed u petomjesečnoj raspravi o reformi zdravstva, u kojoj su uključeni i ogromni interesi industrije osiguranja, koja se ogorčeno protivi uvođenju javnog zdravstvenog fonda kao konkurencije privatnima, procjenjujući da joj to donosi pad dobiti.

Zdravstvena industrija u SAD-u vrijedna je oko 2,5 trilijuna dolara godišnje ili 17 posto BDP-a. U raspravi o reformi zdravstva angažovano je više stotina lobističkih kompanija, koje prema pisanju američkih medija "zasipaju" donacijama za kampanju zastupnike u Kongresu, posebno čelne članove kongresnih odbora nadležnih za reformu.

Odbor za finansije Senata posljednji je od pet kongresnih odbora koji je prihvatio zakon o zdravstvenoj zaštiti prije početka rasprave o njemu pred Predstavničkim domom i Senatom u punom sastavu.

Nacrt prihvaćen u Odboru za finansije, ne predviđa uvođenje javnog zdravstvenog fonda, za razliku od verzije koja je ranije prihvaćena na četiri kongresna odbora, pa će se ići na njihovo usklađivanje.

Ako dva doma prihvate različite nacrte zakona o reformi zdravstva, što je obično slučaj, tada će zajednički odbor usuglasiti konačnu verziju koja ponovno treba odobrenja oba doma prije nego bude poslana na potpis predsjedniku Obami.

Predsjednik Barack Obama pozdravio je odluku senatskog Odbora za financije i posebno zahvalio senatorici Snowe na "političkoj hrabrosti" i ozbiljnosti s kojom je pristupila cijelom procesu.

Procjenjuje se da u SAD-u ima oko 47 milijuna građana bez zdravstvenog osiguranja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG